De molins i de carbons

(Aparegut a La Comarca, columna «Viles i Gents», el 9 de novembre de 2007)
Aquest diumenge hem pujat de matinet fins el mas d'Omella. És una bella passejada, amb un desnivell discret que permet la conversa sense gaires esbufecs. L'indret és privilegiat, doncs s'hi domina una panoràmica extensíssima. Torredarques queda allà baix, embolcallada de fumerols evanescents. Dels altres masos –Arrufat, Pau i Joan Pons– ens arriba l'enrenou del bestiar, que no coneix dies de festa. És també un lloc estimat per la Cèlia, doncs hi van fer de mitjers sos iaios i besavis, i sa mare hi visqué fins que es va casar. Quantes peripècies podrien explicar aquestes pedres!
[@more@]Avui fa un dia fred i el cel és ras, tibant com un llençol en un llit ben fet. Cap a ponent, però, hi ha una línia de rovell que fereix el blau llampant. L'embruta, l'enverina, el contamina. És el fum inacabable de la tèrmica d'Andorra. Carbó que crema dia i nit per produir energia elèctrica, el motor del nostre món. Desencisat, tombo els ulls cap al sud. Eriçant les carenes dels Ports, rengleres de molins mouen les seues aspes. Més energia, aquesta –en aparença– blanca i elegant. Dic "en aparença" perquè crec que aquesta mena de generadors tampoc són benvinguts a la comarca. Em costa d'entendre, doncs a totes les viles, per menudes que siguen, hi volem bon servei d'electricitat, d'accès a internet i tot el que convingui. Els qui hi estan en contra, alguns d'ells amics meus, ho tenen clar: 'que els posin al Tibidabo o al port de València!'. No sé què pensar. D'una banda el fum, de l'altra els molins. I l'energia indispensable. Hi ha alternativa?
Tornem cap a Torredarques amb el ressò dels avanpassats al pensament. Entre els pins, les torres d'alta tensió porten el confort cap als masos industriosos.

Quant a Carles

Sóc del 62 i escric la columna mensual «L’Esmolet» a la revista Temps de Franja des del desembre del 2003. Aquesta revista és editada per Iniciativa Cultural de la Franja, ( ASCUMA , Institut d’Estudis del Baix Cinca, Centre d’Estudis Ribagorçans i Consells Locals de la Franja ). Fa molts anys, des de l’agost del 95, que formo part del col·lectiu Viles i Gents, que escriu una columna setmanal al periòdic La Comarca d’Alcanyís. Aquesta és la primera columna periòdica publicada ininterrompudament en català en un mitjà aragonès. De fet sóc dissenyador gràfic de formació i ofici, i tinc el meu estudi al la població baix-aragonesa d’Alcanyís. La resta de la família són la meua dona Cèlia i les filles Adriana i Tuàbech.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *