Infecció

Fa poc, en un article sobre les teories que calculen la possibilitat que hi hagi planetes habitats a la nostra galàxia, em vaig topar amb un curiós principi de la filosofia científica: el principi de mediocritat. La meua ignorància sobre el món de l’astrofísica i l’astronomia —al qual m’atanso només per pura curiositat literària— em va produir el plaer aquest que s’activa quan descobrim una obvietat. (Vet aquí un altre teorema per a enunciar: el plaer de la obvietat.) Aplicat a l’astronomia, podríem dir que és una evolució del principi copernicà, que afirma que la Terra no és el centre de l’Univers, sinó un astre més entre bilions. Segons aquest argument, el nostre planeta no té res d’especial, no s’hi ha produït cap miracle que hagi permès el desenvolupament de vida intel·ligent. Per tant, la vida extraterrestre evolucionada no hauria de ser un fet excepcional. En resum: no som l’espècie elegida ni res que s’hi assembli. Som fruit de la mediocritat cosmològica. Astres habitats per éssers pensants, n’hi deu haver un bon grapat només a la nostra galàxia.

L’any 1950, el físic italià Enrico Fermi va preguntar-se per què, si la teoria diu que hi ha vida a la galàxia, encara no n’hem trobat cap evidència? Aquesta és l’anomenada paradoxa de Fermi. El principi de Fermi va un pas enllà i sosté que aquesta manca de proves demostra la impossibilitat que existeixin éssers intel·ligents fora del nostre món.

Tanmateix, si mirem la dimensió del nostre sistema galàctic, veurem que la capacitat dels senyals d’arribar a altres planetes habitats és ínfima. Encara que les ones viatgin a la velocitat de la llum, les distàncies són immenses —infinites, si parlem en escala humana. El 1974 es va enviar un missatge dissenyat per Frank Drake (pare de l’equació que calcula quantes civilitzacions podríem trobar a la Via Làctia) i el famós divulgador científic Carl Sagan, on s’explicava amb 1.679 dígits binaris les dades bàsiques de la nostra espècie: el missatge d’Arecibo.

Resulta, però, que el 1936 ja s’havia emès un senyal prou potent per abandonar la nostra atmosfera: el discurs d’Adolf Hitler en la inauguració dels Jocs Olímpics de Berlín. Des d’aleshores, aquelles paraules se’ns allunyen a la velocitat de la llum. O sigui que, si algun dia alguna civilització les intercepta, el primer que sentirà de nosaltres és la veu del Führer parlant de la «inherent inferioritat dels atletes no aris». Afortunadament, és molt poc probable que cap alienígena rebi mai aquest senyal. En el cas que ho fes, és força difícil que esbrini que procedeix d’un emissor intel·ligent (sic). I si al final ho dedueix, hi ha molt poques possibilitats que sigui capaç de descodificar-ne l’idioma. El problema vindrà si una civilització capta les paraules d’en Hitler, sap d’on venen i en desxifra el missatge. Si és capaç de tot això, demostrarà una intel·ligència suprema. Per tant, seria natural que prengués la decisió de fumigar aquest raconet de l’Univers, no fos cas que s’escampés la infecció.

(Alcanyís, març-abril de 2018). Publicat a El Salto Aragón n.13, maig de 2018

Imatge captada per infraroig del Centre Galàctic de la Via Làctia

Missatge d’Arecibo

Quant a Carles

Sóc del 62 i escric la columna mensual «L’Esmolet» a la revista Temps de Franja des del desembre del 2003. Aquesta revista és editada per Iniciativa Cultural de la Franja, ( ASCUMA , Institut d’Estudis del Baix Cinca, Centre d’Estudis Ribagorçans i Consells Locals de la Franja ). Fa molts anys, des de l’agost del 95, que formo part del col·lectiu Viles i Gents, que escriu una columna setmanal al periòdic La Comarca d’Alcanyís. Aquesta és la primera columna periòdica publicada ininterrompudament en català en un mitjà aragonès. De fet sóc dissenyador gràfic de formació i ofici, i tinc el meu estudi al la població baix-aragonesa d’Alcanyís. La resta de la família són la meua dona Cèlia i les filles Adriana i Tuàbech.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Altres i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *