Nuclear… –perdó– Eòlica? no, gràcies!

(Publicat a La Comarca, columna «Viles i Gents», el 21 de març de 2008)A Horta de Sant Joan els veïns han votat, per majoria molt absoluta, contra els molins de vent al terme. No conec el tema a fons, per tant no en puc parlar amb propietat: no sé si l’indret triat té alguna mena de protecció o si s’hi fan esports aeris; però tot i així voldria fer-ne alguna consideració. Al llarg de la meua vida he seguit les lluites contra les fonts brutes d’energia. Jo mateix vaig assistir a força manifestacions, inclòs un cap de setmana a Ascó en contra de la central nuclear. [@more@]Parlo de fa molts anys, més de vint. Aleshores dúiem a les grans carpetes de dibuix, entre d’altres, adhesius on hi eixia un sol somrient que deia “Nuclear? no gràcies”. Eren temps d’utopies, algunes de les quals s’han assolit –el final del servei militar, per exemple– on l’energia solar i eòlica semblaven la panacea. Ara contemplo atònit, que tampoc ningú no vol els generadors d’energia eòlica, en teoria nets. Ja vaig apuntar el tema fa cinc mesos en aquesta columna, en una reflexió mentre contemplava la tèrmica d’Andorra i els molins dels Ports. Em costa d’entendre la lògica dels que s’oposen a la generació neta d’energia i, alhora, en gaudeixen tots els beneficis. Hi ha el “solidari” argument de «si volen molins que se’ls fiquin a casa d’ells». No sé perquè m’han vingut a la memòria les protestes d’alguns veïns de la Vall d’Hebron en contra d’una sala per atendre als drogoaddictes. En aquell cas suposo que cap dels manifestants tenia fills amb aquest problema. En canvi em temo que tots patim la “malaltia” de la electro-dependència. Crec que m’hauré d’informar millor sobre les raons d’aquesta oposició. Estic segur que tantes protestes no poden estar fonamentades només en l’egoisme. Seria massa trist.

Quant a Carles

Sóc del 62 i escric la columna mensual «L’Esmolet» a la revista Temps de Franja des del desembre del 2003. Aquesta revista és editada per Iniciativa Cultural de la Franja, ( ASCUMA , Institut d’Estudis del Baix Cinca, Centre d’Estudis Ribagorçans i Consells Locals de la Franja ). Fa molts anys, des de l’agost del 95, que formo part del col·lectiu Viles i Gents, que escriu una columna setmanal al periòdic La Comarca d’Alcanyís. Aquesta és la primera columna periòdica publicada ininterrompudament en català en un mitjà aragonès. De fet sóc dissenyador gràfic de formació i ofici, i tinc el meu estudi al la població baix-aragonesa d’Alcanyís. La resta de la família són la meua dona Cèlia i les filles Adriana i Tuàbech.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *